Boekelo

Home Boekelo Sudoku's  Familie  Werk Foto's Zeilen

 

      

        Boekelo als landelijk en lommerrijk dorp in het Zuiden  van Twente is een oase van rust vergeleken met de drukte en opeenhoping van beton en stenen in het Westen. Hier is het goed wonen en werken, hier vindt u natuur, ruimte en afwisseling.          
  
        Op de vele landelijke binnenweggetjes en de goed onderhouden  fietspaden is het heerlijk fietsen. In de loofbossen of veengebieden in Twente kunt u ongestoord wandelen, of misschien ook op een dag oog in oog komen te staan met Schotse Hooglanders.  Het is een zeer gevarieerd gebied met een grote verscheidenheid aan landschap vormen.  De meeste in Nederland voorkomende typen hiervan zijn aanwezig.  
        Men kan Twente daarom heel goed  karakteriseren als een coulissen -landschap, ruwweg begrensd door twee stuwwallen; in het oosten langs de Dinkel en in het westen langs de Regge. Over deze natuur is veel literatuur te vinden.         
        Behalve genieten van de natuur werkt men hier hard en is nijverheid en industrie daarvoor  volop aanwezig.  
Dit zien we in het volgende overzicht


        Boekelo is het dorp in Twente waar het zout vandaan komt.
Dat leerde je op de lagere school van meester Jansen of juffrouw de Vries. 
Ik wil niet op alle slakken zout leggen maar dit verhaal is zo geen sprookje, toch niet helemaal  juist

      In Boekelo liggen nog wel buizen onder de grond waar lauw water doorheen wordt gepompt tot 400 m. diep in de zoutlaag, maar het echte werk vindt plaats in Hengelo. Het terugkerende pekel met een concentratie van 300 gram per liter wordt dan naar Hengelo gepompt waar grote verdamping -ketels het zout er uit halen en o.a. raffineren tot keuken -of tafelzout.

      Een groot aantal zouthuisjes, ook wel 'hondenhokken' genoemd, en enkele hoge slanke zouttorens  zijn in de regio de zichtbare tekens van de zoutwinning.
In de nok van de hoge boortoren is een voorziening waarmee de pijpen uit de grond werden getakeld. Het gloednieuwe VVV-gebouw in het dorp is in een dergelijk toren gevestigd sinds 2000. De lage zouthuisjes maken gebruik van een mobiele hijsinstallatie. Ze worden dan eenvoudig even opgetild....
     Weliswaar werd in 1918 in Boekelo de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie gevestigd maar al in 1935 verhuisde het bedrijf naar Hengelo. Al jaren verzorgt de AKZO  nu de aan - en afvoer   van het warme water, en slaat het ruwe zout gewonnen uit het pekelwater op in enorme silo's. Behalve het zout worden ook veel andere stoffen gewonnen en veredeld.

ZoutToren

Hondehok

         Boekelo is tegenwoordig meer vermaard door de Stichting:
 Museum Buurt Spoorweg. Imponerende stoomloc's van de M.B.S. waarvan de oudste uit 1896 stamt, tuffen tussen Haaksbergen en Boekelo heen en weer. 's Zomers is dit hét ideale uitje om met de kinderen te genieten van het coulissen landschap in Twente en de nostalgische stoomtechniek. Voor de 2e wereldoorlog maakte Boekelo nog deel uit van het Twents -Achterhoekse spoorwegnet dat in de vorige eeuw is aangelegd op initiatief van de regionale textielfabrikanten. Nu ruim honderd jaar later is een deel van de spoorlijn, het baanvak Haaksbergen -Boekelo, nog steeds in gebruik.

Boekelo perron


Loc

De Stichting is  geheel zelfstandig, los van de Nederlandse Spoorwegen, maar het personeel van de M.B.S. is echter schriftelijk en praktisch geëxamineerd door de N.S. 
In het dorp is de "reizigers accommodatie" van de halte "Zoutindustrie" fraai opgeknapt, het verlichte eilandperron opnieuw aangelegd, met een nog ouderwetse abri.  Er zijn authentieke handbediende overwegbomen aan de Boekelose straat, en er is een seinhuis en een draaischijf.
In Haaksbergen is het geheel in 19e eeuw stijl  gerestaureerde stationsgebouw (1884) compleet met "retirade" een bezoek meer dan waard.

Hier zijn naast alle verzamelingen in het eigenlijke museum ook alle locomotieven te bewonderen. In de zomermaanden Juli en Augustus rijdt de trein met 'twee -assige" 3e-klas rijtuigen op Woensdag, Donderdag en Zondag 

     Behalve de MBS, die uniek is in Europa (afgezien van Engeland), was tot voor kort in Boekelo de textieldrukkerij Texoprint gevestigd, bekend over de gehele wereld en vermaard om zijn fraaie stoffen.
Dit uit de Boekelose Stoom Bleekerij (B.S.B.) onstane drukkersbedrijf van o.a katoen drukte een duidelijk stempel op de dorpse samenleving.  De fabriek is op enkele karakteristiek gebouwen na, in 2006 geheel afgebroken

     Op dit terrein van Texoprint is nu de moderne woonwijk: De Bleekerij" ontstaan.
Er zijn inde afgelopen jaren een groot aantal geschakelde herenhuizen, appartementen en vrijstaande huizen verrezen
Het portiershuisje doet tegenwoordig dienst als onderkomen van de "Historische kring"
van Boeklo

    Texoprnt


 

    
      Het gebied is ongeveer 13 hectare groot en ligt aan de Boekelosestraat. Aan de westzijde van het gebied loopt de historische spoorlijn van Museum Buurtspoorweg. Achter het terrein meanderend de Teesink-beek, die straks in zijn oorspronkelijke loop wordt teruggebracht en een natuurlijke scheiding zal vormen tussen het bedrijvengedeelte ten noorden van het gebied en de woonomgeving.

De nieuwe wijk is niet op een kale vlakte ontstaan, maar maakt gebruik van het rijke textielverleden van deze plek.
De industriële gebouwen aan de spoorzijde van het terrein zijn zeer bepalend geweest voor het hele stedenbouwkundige plan en zijn dan ook voor de toekomst bewaard.
Weliswaar kregen alle gebouwen een compleet nieuwe functie, maar ze zullen blijven herinneren aan het verleden van de locatie.
Voor een uitgebreide informatie zie : De Bleekerij   of Bleekerij _Architectuur

 


Plattegrond  De Bleekerij

 
Locatie

      Beginjaren 2000 gonsde het in Boekelo over de nieuwe vestiging van Grolsch op het  landschappelijk terrein van de "Groote Plooy".
De voor- en tegenstanders van dit nu afgeronde project gingen, nog net niet handtastelijk, met elkaar in de clinch
De dorpsraad en de Gemeente Enschede had er haar handen vol aan. De werkgelegenheid is een belangrijk issue, maar een heikel punt was de kap van een bos van 586 bomen. Inmiddels is het moderne volledig automatische bedrijf gestart met de productie van vele hectoliters schuimend bier en op 1 April 2004 officieel geopend. Er zal nog veel aan verdiend worden...
De contour van een enorme fabriek is zichtbaar langs de Boekelose straat.

   Groote Plooy     
                      
Plattegrond Groote Plooy

 

                         Boekelo is tegenwoordig weer in het  bezit van een  website. 
Deze kun je bereiken  via BoekeloInfo
Op deze homepage is veel te vinden over leven en werken in Boekelo met Links naar andere sites.
Via  zoekmachines zoals Google.com  kan je ook alles te weten komen over Twente. 

             Afbeeldingsresultaat voor grolsch brouwerij boekelo foto bedrijf
Grolsch dichterbij

Home Terug Commentaar Bezoeker